Tripan
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
Anyhoo [3 editari] |
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Termopanul se pregăteşte de exit
Recesiunea a pus o frână serioasă avântului din sectorul autohton al construcţiilor. Ritmul în care noi termopane decorau blocurile a încetinit într-un ritm vizibil cu ochiul liber
În acest context, vânzătorii de ma teriale de construcţii vin cu noi oferte. Omniprezentul termo pan are un concurent serios, tripanul. Mai eficient termic, mai bun izo lator fonic, dar şi sensibil mai scump.
"Folosirea unui geam de tip tripan în locul unuia similar de tip termopan poate conduce la o scădere de 10-15% a valorii facturii aferente încălzirii unei locuinţe. În plus, protecţia fonică este cu până la 50% superioară unui termopan clasic", a declarat pentru Gândul Marin Cruţescu, membru al Consiliului Director al Patro natului Producătorilor de Tâm plărie Termoizolantă(PPTT).
Avantajele sunt evidente. Preţul poate fi însă un impediment serios. "În cazul unei fereste fixe, un metru pătrat de termopan costă în jur de 50-60 de euro pe metru pătrat, în timp ce, pentru o suprafaţă similară de tripan ar trebui să plătiţi între 70 şi 80 de euro", precizează Cruţescu.
Zgomotul rămâne în stradă
Diferenţa de preţ este dată de câteva caracteristici tehnice. Pentru fabricarea unui geam termopan se folosesc două foi de sticlă, iar pentru tripan se utilizează trei. Argonul sau kriptonul sunt cele două gaze introduse între foile de geam pentru a se obţine o protecţie termică superioară termopanului cu aproximativ 35%, ajungându-se astfel la o valoare a indicelui de transfer termic de 1,1 waţi pe metru pătrat kelvin.
În plus, utilizarea celor două substanţe duce şi la o protecţie fonică deosebită. În cazul folosirii argonului zgomotul autobuzului din faţa blocului poate fi redus cu aproximativ 29 de decibeli. Mult mai bine stau lucrurile dacă se apelează la kripton, disconfortul fiind diminuat chiar şi cu 36 de decibeli. Dezavantajele sunt şi ele prezente. Fereastra dumneavoastră poate ajunge la o grosime de 44 de milimetri, iar trecerea de la termopan la tripan pre supune şi schimbarea tâmplăriei, deci costuri suplimentare. În acelaşi timp, puţinii posesori ai un astfel de sistem din România se plâng de faptul că argonul se pierde în timp relativ scurt.
"În cazul unui montaj corect, nive lul pierderii de gaz nu trebuie să depăşească 0,3% anual", afirmă însă reprezentantul PPTT....... mai mult[1]